Tutorial instalare Joomla.
Intai trebuie sa va hotarati pentru ce versine de Joomla! faceti instalarea.
Exista 2 metode de instalare Joomla, una mai grea – instalare Joomla! manual pe FTP (File Tranfer Protocol), si alta mai usoara – instalarea cu ajutorul unui soft pe care unele servere il au instalat in cPanel, numit Fantastico.

Mergeti pe joomla.org , alegeti ultimul tip de versiune stabila (Joomla! 1.0.15 sau Joomla! 1.5) si descarcati-l pe calculator. O sa va trebuiasca un utilitar de dezarhivare ca WinZip sau WinRAR, si dupa dezarhivare o sa aveti un folder numit de exemplu: Joomla_1.0.15-Stable-Full_Package sau Joomla_1.5.10-Stable-Full_Package.

Daca instalarea se face direct online pe server, nu e nevoie sa dezarhivati, se urca arhiva Joomla! pe server si se dezarhiveaza direct acolo.

Atentie, exemplele date sunt pentru instalarea Joomla! 1.5.9 si Joomla! 1.0.15:

Instalare Joomla 1.5

Acest tutorial se refera la instalarea Joomla! 1.5.x, local, pe un server XAMPP.

Primul pas este sa descarcam de pe joomla.org ultima versiune de Joomla, la ora aceasta versiunea era 1.5.9, adica am descarcat pachetul numit Joomla_1.5.9-Stable-Full_Package.zip

Odata descarcata pe calculator, se dezarhiveaza si mutam fiserele sub un folder creat in htdocs, eu l-am numit joomla159.

Imagine

Pasul urmator este sa cream o baza de date pentru noul site .
Asa ca tastam in browser localhost/phpmyadmin si cream baza de date eu am numit-o joomla159, ca sa nu incurc cu altele create.

La pasul crearii bazei de date, e foarte important ca setarea pentru Collation cat si a campului de deasupra sa se faca UTF8 general_ci sau UTF8 romanian_ci. – de ce? pentru ca daca ramane latin_sweedish sau orice altceva, site-ul nu va afisa diacriticile romanesti. – mai mult, precizarea mea, este importanta pentru cei care instaleaza Joomla via Fantastico Deluxe (functia din Cpanel), care seteaza Collation-ul bazei de date pe latin_sweedish.

Imagine

Imediat dupa ce am dat Create, o sa ne intrebe daca adaugam tabele, NU adaugam nimic pentru ca Joomla va insera tabelele necesare.

Imagine

Acum nu avem decat sa tastam in browser: localhost/joomla159 (sau cum ai dat numele la folder), si instalarea Joomla incepe cu pasul 1: Choose Language. Vezi ca in lista mai jos este si limba Romana, dai click pe ea si click pe Pasul Urmator sus in dreapta.

Imagine

Pasul urmator al instalarii Joomla, (Verificare inaintea instalariiJoomla! 1.5.9 Production/Stable [Vatani] 9-January-2009 23:00 GMT), face diverse verificari ale sistemului. Primul grup de verificari, sunt cerintele minime necesare rularii site-ului, daca unul din ele este cu rosu nu vei putea trece mai departe. Al doilea grup de verificari sunt recomandate pentru limbajul PHP, dupa cum vedeti una este cu rosu, asta nu inseamna insa ca Joomla nu va functiona.

Imagine

Daca dezarhivam direct pe server, se poate ca sa nu avem drepturi de scriere, asa ca de cele mai multe ori, fisierul configuration.php nu se poate crea. O sa primim un mesaj de avertizare:

Nu puteti continua instalarea, deoarece continutul fisierului de configurare va fi atasat la final. Va trebui sa faceti inca un pas in plus pentru a incarca codul manual. Selectati zona de text pentru e evidentia codul afisatsi apoi, copiati acest continut intr-un fisier nou denumit configuration.php pe care mai apoi il incarcati pe site in directorul radacina.

Imagine

Pasul urmator, Licenta, ne sunt explicate conditiile sub care Joomla este distribuita. Dam click pe Pasul Urmator sus in dreapta.

Imagine

Urmatorul este foarte important (Configurarea bazei de date), aici trebuie sa fim foarte atenti, daca introducem o data gresit, nu se va putea face conexiunea la baza de date.

Tipul bazei de date: lasam mysql

Numele serverului: localhost; atentie, pe unele servere, numele serverului nu este obligatoriu localhost, aveti aceste date de la provider-ul hostingului.

Numele de utilizator: root; local este implicit root, pe un server online este foarte posibil ca numele de utilizator sa fie altul, aveti aceste date cand ati activat contul de hosting, sau va puteti face singur un user daca aveti drepturi.

Parola: lasam gol aici, pentru ca la instalare XAMPP nu am setat nicio parola; pe un server online SIGUR avem o parola.

ATENTIE: un pic la Setari auxiliare, prefixul tabelelor, default Joomla pune jos_ insa va recomand sa schimbati cu altceva din motive de SECURITATE – exista injectii pe MySQL care folosesc faptul ca tabelele voastre incep cu jos_ , daca ai schimbat insa extensia nu mai ai de ce sa iti faci griji.

Imagine

Pur si simplu inlocuiti „jos” cu altceva, nu e obligatoriu sa tineti minte literele introduse acolo. ATENTIE sa nu uitati _ dupa cuvantul adaugat.

Imagine

Urmatorul pas, Configurare FTP, putem lasa foarte simplu pe Nu. Daca instalam pe un server online, este bine sa configuram si aceste optiuni; un motiv ar fi ca odata instalate extensiile, nu o sa avem probleme de drepturi de scriere pe acele foldere, un alt motiv este ca cineva care nu stie contul de FTP nu va putea instala extensii din partea de administrare. Sa ai grija insa daca le completezi si nu mai stii contul de FTP, nu o sa poti instala nici tu extensii – totusi poti dezactiva acesta optiune din fisierul configuration.php [var $ftp_enable = ‘0’;]

Imagine

Si iata ca ajungem la pasul „Configurare de baza”.

Aici adaugam un nume la site, acest nume va apare in titlul site-ului asa ca il alegi si tu in functie de nisa pe care ai site-ul.

Adaugam si adresa de email (local nu are mare importanta), pe un server online are pentru ca este adresa la care vei primi instiintari de la Joomla cand un nou user se adauga in site.

Parola administrator; local poti pune „admin”, deoarece default userul este deasemenea „admin” si iti va fi mai usor. E bine ca sa schimbi parola cand instalezi sau muti site-ul online, schimba si userul de administrator din admin in altceva, vei sta putin mai linistit pe probleme de securitate.

Instalare date monstra, restaurare sau migrare continut backup; apasa pe butonul de instalare date mnstra astfel Joomla! va adauga continut in site si iti va fi mai usor sa te ghidezi.

Imagine

Suntem aproape de final, si vedem in ferestra un text mare scris cu rosu, NU UITATI SA STERGETI DIRECTORUL „INSTALLATION” – mergi in htdocs unde am pus fisierele Joomla si sterge acel director.

Imagine

Daca fisierul configuration.php nu a fost creat, ATENTIE, in acesta fereastra avem codul necesar sa il facem noi. Mesajul spune:

Fisierul de configurare sau directorul unde se gaseste acesta nu are permisii de scriere, sau a parut o problema la crearea fisierului. Va trebui sa incarcati urmatorul cod manual. Navigati in zona de text, selectati codul si apoi copiati-l intr-un fisier denumit configuration.php, pe care il incarcati in directorul radacina al site-ului dumneavoastra.

Imagine

Mai pe scurt, am deschis notepad, am copiat codul in el, l-am salvat configuration.php si l-m urcat pe server in root.

Imagine

Poti opta apoi sa mergi in partea de administrator, unde trebuie sa introduci userul si parola aleasa. userul va fi admin, parola cea aleasa de tine mai devreme.

Imagine

Instalare Joomla! local

Instalare Joomla! pe calculator/local:

Inainte sa putem instala Joomla! pe calculatorul nostru, instalarea unui server local este obligatorie, deoarece Joomla! este dezvoltata in PHP si are baza de date MySQ si nu poate rula fara un web server. Aici este o lista, alegeti in functie de configuratia pe care o aveti:

* XAMPP – Multi sistem de operare Mac, Windows, Linux, Solaris;
* WAMP – Sistem de operare Windows;
* MAMP – Sistem de operare Apple Mac OSX;

Instalati de exemplu XAMPP.
Imagine

Dupa instalare mergeti in C:\xampp\htdocs\ (depinde pe ce partitie ati instalat XAMPP-ul, poate fi si D, E…) si creati un folder pentru site-ul pe care il faceti cu Joomla! (de ex. test_joomla) – vom avea deci:

C:\xampp\htdocs\test_joomla\

In acel folder copiati fisierele dezarhivate mai devreme, care se afla in Joomla_1.0.15-Stable-Full_Package [sunt 13 directoare (Administrator – – -> Templates) si 14 fisiere (offline.php – – ->CHANGELOG.php)].

Acum tastati in browser: http://localhost/phpmyadmin/ – ne vom duce sa cream o baza de date pentru viitorul site. In pagina principala care apare, o sa vedeti Create new database, introduceti un nume (de ex. joomla1) si apasati pe create.

Imagine

Fereastra urmatoare va anunta ca nu aveti nici un tabel creat si va intraba daca vreti sa creati unul. Ignorati acel mesaj, puteti chiar sa inchideti pagina, insa RETINE numele pe care l-ai dat bazei de date, pentru ca ne trebuie mai tarziu :)

DECI INSTALAREA JOOMLA INCEPE CU:
1. instalare server local;
2. mutare fisiere din pachetele de instalare in \htdocs\
3. creare baza de date;
4. rulare pasi instalare joomla in browser

NU treceti peste pasii de mai sus pentru ca nu o sa mearga!

Acum o sa trecem prin pasii de instalare, am facut pentru fiecare pas o noua pagina ca sa putem dezvolta acest proces.

Deschideti un browser si tastati:

http://localhost/test_joomla, unde test_joomla este numele folderului care contine Joomla!.

* o sa apara prima fereastra de instalare numita pre-installation check ;
* a doua fereastra este license ;
* a treia este step1 ;
* a patra este step2 ;
* urmeaza step3 ;
* ultima fereastra este step4 ;

Instalare Joomla! pe server

Dezarhivati zip.ul si urcati sursele cu ajutorul unui client de FTP, gen winSCP, SmartFTP sau FileZilla, si urmati instructiunile. Pfuu … vi se pare usor? mie nu prea si nu faceti asta decat daca sunteti inarmati cu rabdare si mai stiti cate ceva de FTP, baze de date, localhost, username, database name…. Daca ati instalat Joomla! intai pe calculator, local, cum am descris in lectiile anterioare, o sa va fie mai la indemana acum instalarea manuala pe server.

Deci presupunem ca avem un domeniu domeniulmeu.ro:

* Logati-va in cPanel. cPanelul este o interfata foarte prietenoasa care va permite sa faceti managementul siteului, al bazelor de date, emailuri si multe altele;
* Daca nu stiti unde este cPanel tastati in browser domeniulmeu.ro/cpanel;
* O sa va ceara user si parola, folositi datele de FTP pe care le aveti de la provider, userul si parola, o sa le gasiti in emailul primit cand ati activat acest serviciu;
* Cautati Databases, si dati click pe MySql Databases , si creati o noua baza de date, alegeti un nume scurt si reprezentativ (de ex. joomla1) – tineti minte numele bazei de date;
* Creati un user pentru aceasta baza de date si ii dati full drepturi (DBA), ne trebuie un user pentru a face legatura cu baza de date – tineti minte userul bazei de date;
* Mergeti pe joomla.org, alegeti ultimul tip de versiune stabila (Joomla! 1.0.x sau Joomla! 1.5.x) si descarcati-l pe calculator. O sa va trebuiasca un utilitar de dezarhivare ca WinZip sau WinRAR, si dupa dezarhivare o sa aveti un folder numit de exemplu: Joomla_1.0.15-Stable-Full_Package sau Joomla_1.5.5-Stable-Full_Package.
* Va conectati cu clientul de FTP la pagina voastra, domeniulmeu.ro, folosind la adresa numele siteului, la user si parola datele furnizate de serviciul de gazduire (aveti un email de la ei);
* Dupa logare, pe o parte a programului FTP, va apar partitiile de pe valculatorul vostru cu foldere si fisiere si pe cealalata parte serverul;
* Pe server intrati in public_html (cPanel) sau in htdocs (Plesk) si uploadati toate folderele si fisierele de pe local din interiorul folderului Joomla_1.0.15-Stable-Full_Package sau Joomla_1.5.5-Stable-Full_Package – atentie nu uploadati folderul cu totul ci numai ce este in interior asa cum v-am explicat la instalarea Joomla! pe local;
* dupa ce toate fisierele s-au incarcat pe server (o sa dureze ceva timp) putem incepe instalarea;
* se pot evita pasii precedenti urcand arhiva zip direct pe server si dezarhivare cu ajutorul cpanel-ului.
* urmam acceasi pasi ca la instalarea Joomla pe calculator, si o sa avem siteul online.
* in ultimul pas stergem folderul installation, care se afla dupa caz in /public_html/installation/ sau /htdocs/installation/

Sursa :  webcms.ro

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *