Una dintre cele mai frecvente probleme de securitate,in special in cazul blogurilor pe platforma wordpress,este infectarea acestora cu cod malware.Cu siguranta fiecare dintre voi ati intalnit cel putin odata aceasta problema,nu neaparat pe site-urile administrate de voi.Avertizarea suna cam asa :
Warning: Something’s Not Right Here!
website.com contains malware. Your computer might catch a virus if you visit this site.
Google has found malicious software may be installed onto your computer if you proceed. If you’ve visited this site in the past or you trust this site, it’s possible that it has just recently been compromised by a hacker. You should not proceed, and perhaps try again tomorrow or go somewhere else.
Aceast mesaj va informeaza ca site-ul accesat de dvs. este infectat cu cod malware,lucru care poate fi daunator pentru computerul dvs.Daca aceasta problema nu se rezolva riscati banarea de catre google a site-ului dvs.
Cum sa scapi de malware ?
Cauze :
In primul rand trebuie sa gasim locul,sursa unde se afla codul.De obicei codul malitios este inserat in site sub forma unui iframe.Fisierele dvs. pot fi modificate, fara stirea dvs. numai din urmatoarele cauze :
- calculatorul dvs ori cel care face upload la continutul site-ului au fost virusate, virusi care in ultima vreme copiaza parolele si ca urmare incarca continutul malitios direct de pe calculatorul in cauza si/sau parola de ftp este folosita de atacator de pe alte site-uri pentru a modifica fisierele siteului si a insera linkuri malitioase .
- permisiuni de tipul 777 directoarelor sau fisierelor din cont, astfel incat au putut fi accesate si modificate din exterior. 777 reprezinta acces de citire, scriere si executie pentru oricine .
- parola dvs. pentru contul de ftp a fost prea simpla si a fost “ghicita” de softurile de scanare si folosita ulterior pentru a modifica fisierele din site .
Diagnostic :
- O prima actiune este scanarea computerului dvs. personal de unde faceti administrarea respectivului site.Cel mai recomandat mod este sa faceti acest lucru cu un soft special pentru detectare virusilor de tip malware.
- Schimba parole de administrare ale site-ului: ftp,cpanel ect.Nu este recomnadat sa memorati parole direct din browser daca computerul dvs. nu este protejat de un antivirus bun.
- Dupa acestea identifica codul malitios din site-ul tau,si stergel sau inlocuieste fisierul infectat.
Este foarte important ca deţinătorii unui site web să-şi păstreze siteul curat, fără viruşi/malware, etc … Atât deţinătorii unui site web sau blog cât şi vizitatorii/utilizatorii unui site web, pot verifica foarte repede şi uşor dacă siteul pe care doresc să intre, este “curat” şi nu prezintă riscuri. Tot ce trebuie să faceţi este sa accesati urmatorul link inlocuind mysite.ro cu site-ul tau.
http://www.google.com/safebrowsing/diagnostic?site=mysite.ro.
Daca site-ul dvs. nu este infectat vă va apare mesajul Navigare sigură.
Da intradevar,parolele nu se salveaza in browsere sau in programele de de tresfer date,gen filezila.