Salvarea si restaurarea datelor si a sistemului de operare

Un studiu publicat recent de o companie software specializata în programe pentru recuperarea datelor precizeaza care sunt cauzele pentru pierderea datelor:

 • defecte hardware/erori de sistem: 56%
 • greseli ale utilizatorilor: 26%
 • software defect: 9%
 • virusi: 4%
 • necunoscute: 3%
 • dezastre naturale: 2%

Un caz posibil în care datele ar putea fi pierdute este atunci când la pornirea PC-ului, sistemul de operare nu se încarca, astfel încât datele nu pot fi accesate. O solutie înacest caz o reprezinta pornirea cu un CD un memory stick bootabil (Live) cu Linux.
În acest caz datele (fisierele) pot fi accesate si transferate pe un suport extern. Acest lucru este posibil când hard discul este functionabil si poate fi accesat de catre sistemul de operare de tip Linux.

Pentru mai multa siguranta sunt necesare însa urmatoarele:
Salvarea datelor – se foloseste termenul back up;
Salvarea sistemului – sub forma unui fisier imagine (o copie exacta a partitiei pe care rezida Windows-ul, o copie sector cu sector, rezultând o imagine într-un fisier imens). În acest caz utilizatorul este scutit de reinstalarea sistemului de operare si reinstalarea tuturor programelor care existau anterior, deoarece în urma restaurarii partitiei de sistem, calculatorul va contine toate programele pe care le avea initial.Pentru realizarea acestor deziderate este necesar un program care creaza imagini si permite folosirea imaginii create când sistemul este blocat si poate fi pornit doar printr-un CD bootabil.

În ce priveste momentele de timp când trebuie realizate aceste salvari, Back-up pentru date trebui realizat regulat, iar crearea imaginii partitiei de sistem este necesar sa se faca doar când se instaleaza programe sau drivere noi, sau dupa ce se fac configurari (modificari majore) ale sistemului de operare.
Destinatiile salvarilor de siguranta pot fi una din urmatoarele locatii:

 • Alta partitie a hard discului, în cazul când în momentul respectiv nu exista alta solutie, urmând ca ulterior sa se faca o copie pe una din urmatoarele locatii:
 • Al 2-lea hard disc al calculatorului
 • Hard disc extern (eSATA)
 • USB flash memory de 32GB
 • Suport optic (CD/DVD, blu-ray)
 • Retea (NAS, RAID)
 • Memorie on-line (www.getdropbox.com, 2 GB).

Accesarea site-ului prezentat mai sus permite instalarea unei aplicatii (Dropbox 1.6.2),vizibila în bara de stare a calculatorului (dupa crearea unui cont: nume utilizator si parola). Rularea aplicatiei Dropbox 1.6.2 are ca efect crearea si deschiderea folder-ului (director-ului) Dropbox.
Toate informatiile (fisiere, directoare) care sunt introduse în Dropbox sunt salvate automat în spatiul de stocare on-line (se aplica conceptul de sincronizare: introducerea 96 sau modificarea fisierelor din sursa (calculatorul unde ruleaza aplicatia) este urmata automat de introducerea sau modificarea lor si în destinatie (spatiul de stocare on-line).Aplicatia poate fi instalata pe mai multe calculatoare (inclusiv pe platforme mobile).Ca efect, datele sunt actualizate automat, indiferent din care locatie sunt modificate.

Un server de tip NAS (Network Attached Storage) are urmatoarele caracteristici:

 • se conecteaza în retea (Ethernet), poate fi accesat de calculatoarele conectate,indiferent de sistemul de operare (Windows, MAC OS sau Linux/Unix)
 • poate contine 2 sau mai multe hard discuri
 • managementul se poate face conform tehnologiei RAID

Tehnologia RAID (Redundant Array of Independent Disks) cupleaza 2 sau mai multe hard discuri vazute ca o singura partitie. Pentru salvarea datelor foloseste urmatoarele metode:

 • oglindire, adica copierea datelor pe 2 hard discuri, în paralel;

În acest caz, daca un hard disc se defecteaza, datele sunt disponibile pe celalalt

 • întretesere, adica datele sunt împartite în sectiuni diferite si copiate pe discuri diferite.

Aceasta solutie are avantaje pentru fisiere mari: citirea (scrierea) lor se face în paralel de pe  cele doua hard discuri, adica mai rapid. (Daca un fisier s-ar scrie pe un singur hard disc ar dura mai mult).
În practica, pentru a implementa tehnologia RAID sunt necesare hard discuri SATA precum si o placa electronica cu conectori SATA si controller RAID.Programele care realizeaza back-up pentru date sau sistem folosesc un “scheduler”(planificator) care permite planificarea momentelor când se fac aceste salvari(la pornire, la oprire, zilnic la o anumita ora, etc.). De asemenea, aceste programe au doua metode de realizare a copiilor: incrementale, respectiv diferentiale.
Copia incrementala are caracteristicile:

 • salveaza doar modificarile fata de ultimul back-up complet (considerat referinta);
 • copiile individuale sunt mai mici;
 • se economiseste spatiu pe hard disc
 • dezavantaj: pentru recuperare, trebuie analizate toate arhivele (copiile), în ordine;

Copia diferentiala are caracteristicile:

 • salveaza toate datele de la ultimul back-up complet (considerat referinta);
 • copiile devin din ce în ce mai mari, back-up-ul dureaza mai mult;
 • pentru recuperarea datelor este suficient ultimul back-up complet împreuna cu ultima arhiva

 

Restaurarea sistemului de operare

Sistemul de operare WindowsXP are urmatoarele facilitati în ce priveste realizarea copiilor de siguranta:
În Start/All Programs/Accesories/System Tools/exista aplicatiile BackUP (pentru date) sau System Restore (pentru sistemul de operare)
System Restore: permite modificarea starii sistemului de operare catre un punct anterior (punct de restaurare, restore point) în care a functionat conform dorintei utilizatorului; se pot defini în prealabil puncte de restaurare, ceea ce înseamna ca se face o copie de rezerva care contine datele de sistem, fisierele cu registrii si driverele din acel moment.De asemenea, Windows-ul face automat, periodic, puncte de restaurare. Daca se face o restabilire a sistemului la o data anterioara si apoi se doreste revenirea la data actuala, toate aplicatiile instalate în intervalul dintre cele doua date vor fi dezinstalate automat.
Trei dintre cele mai importante programe comerciale care permit realizarea de salvari de siguranta sunt: Acronis True Image Home, Norton Ghost, O&O DiskImage Professional.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *