recunoasterea_formelor

recunoasterea_formelor

Recunoasterea formelor este un proces informatic care se bazeaza pe mai multi algoritmi matematici. Este o ramura a inteligentei artificiale  care se ocupa cu descoperirea de forme sau pattern-uri in cadrul obiectelor analizate. Pentru a recunoaste anumite tipare, se folosesc o serie de algoritmi de recunoastere.

Astfel de algoritmi sunt eroziunea, dilatarea, inchiderea si deschiderea.

Eroziunea este acea operatiune care presupune reducerea din pixelii aflati la marginea imaginii pe care vrem sa o analizam.

Dilatarea este operatiunea care consta in adaugarea de pixeli noi imaginii studiate.

Inchiderea este o dilatare urmata de o eroziune. Dupa cum spune si numele, aceasta operatiune realizeaza inchiderea unor imagini.

Deschiderea este o eroziune urmata de o dilatare. Aceasta operatiune desface conexiunile slabe dintr-o imagine.

Aceste principii sunt foarte utilizat in industrie pentru studiul diverselor piese realizate intr-o fabrica. Piesele respective sunt pozate pentru a putea fi studiate. Pozele respectivelor piese sun transformate cu ajutorul operatiilor de inchidere si deschidere pentru a putea fi detectate anomaliile de productie.

Detectia anomaliilor pieselor de la masini este foarte importanta pentru a preveni accidentele cauzate de greseli de fabricare.

Tehnologia recunoasterii formelor are si aplicatii in alte domenii cum ar fi recunoasterea scrisului de mana, recunoasterea diverselor semne si simboluri, in armata, pentru reperarea unor cladiri diferite.

Domeniul recunoasterii formelor sau pattern recognition este foarte cercetat in prezent si va fi un domeniu in care se vor face multe descoperiri si in viitor. Acest domeniu va permite orice tip de recunoastere, de la recunoasterea faciala, recunoastera vocii, recunoasterea irisului uman, recunoasterea amprentelor si alte aplicatii.

Acest domeniu este studiat cu seriozitate in universitati si in centre de cercetare deoarece deschide drumuri spre numeroase alte posibilitati de recunoastere a lucurilor din jurul nostru. Inteligenta artificiala si recunoasterea formelor sunt stiinte care pot fi aplicate cu succes in cadrul roboticii pentru a crea roboti capabili sa recunoasca diverse tipare.

 

 

 

 

 

 

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *