În ultimul timp au apărut numeroase variante de Linux, numite şi distribuţii Linux: Red Hat, Fedora, Linux Mint Gloria, Ubuntu. Pentru instalare pe hard disc, acestea au nevoie de cel puţin 2 partiţii una pentru sistemul de operare şi una pentru memoria virtuală (partiţia swap). Există mai multe posibilităţi de a rula un astfel de sistem de operare:

  1. Instalare sub Windows (ca o aplicaţie)
  2. Instalare duală alături de Windows (două sisteme de operare). În acest caz este nevoie de cel puţin 2 partiţii (una pentru sistemul de operare) şi una pentru memoria virtuală (partiţia swap).
  3. Live” CD sau Live memory stick USB. Permit rularea sistemului de operare direct de pe suportul amovibil (CD sau memoria USB) fără instalare instalare pe hard disc. În acest fel, sistemul de operare deja instalat nu este afectat.

În continuare se prezintă modalitaţile de realizare a unui Live CD sau Live memory stick pentru distribuţia Ubuntu.
Mai întâi este necesar un fişier imagine: Ubuntu-9.04-desktop-i386.iso, disponibil pentru descărcare la adresa (http://www.ubuntu.com/). Se copiază apoi acest fişier imagine pe un CD (se foloseşte opţiunea Burn Image File dintr-un program specializat de scriere pe CD). Sau, acelaşi fişier imagine se copiază pe un memory stick (se foloseşte programul unetbootin
disponibil la adresa, http://unetbootin.sourceforge.net/, nu necesită instalare, se lansează în execuţie imediat)
Având CD-ul în unitate (sau memory stick-ul în USB), se dă Restart, apoi se apasă tasta F12 care permite afişarea unui meniu din care se alege dispozitivul hardware pentru încărcarea sistemului de opearare (Boot Menu), se alege CD-ROM (sau USB) şi în câteva
zeci de secunde sistemul de operare poate fi utilizat. Partiţiile existente pe hard disc şi create sub Windows sunt recunoscute în totalitate.
Cerinţele pentru instalerea unui astfel de sistem de operare (Ubuntu) pe un calculator sunt următoarele:

  • procesorul, din familia x86 (Intel) trebui să aibă o frecvenţă de tact de minim 300
  • MHz (recomandabil 700 MHz),
  • memoria RAM, minim 256 MB (recomandabil 384 MB);
  • loc liber pe hard disc, minim 4 GB (recomandabil 8 GB).

În continuare se prezintă două imagini captate din timpul rulării distribuţiei Ubuntu de pe un Live memory stick. Imaginile au fost obţinute pe baza unor fişiere cu extensia .png (Portable Network Format), captate în timpul sesiunii de lucru Ubuntu şi salvate pe hard disc, 67 recunoscute apoi de Windows. În prima, având desktopul în fundal, se prezintă o fereastră din aplicaţia integrată în Ubuntu care permite scrierea CD-urilor. A doua, reprezintă o fereastră din aplicaţia OpenOffice.org –Presentation, de asemenea integrată în Ubuntu, care este echivalentul pentru Microsoft Office-Power Point. De remarcat că fişierele cu extensia .ppt existente pe hard disc pot fi deschise şi modificate în OpenOffice.org –Presentation.

 

Ubuntu

 

Live CD pentru Ubuntu

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *