mvc

MVC sau model – view – controller este un mijloc de separare a tehnologiei paginilor web in 3 module.

Vederile reprezinta partea grafica a paginilor web, ele se caracterizeaza prin existenta unor coduri care permit afisarea datelor, de cele mai multe ori coduri de HTML, CSS  sau JavasScript.

Controlerele sunt partea de business a aplicatiilor si gestioneaza toate operatiunile care au loc in cadrul proiectului.

Modelele sunt partea de interactiune cu baza de date. Cu ajutorul modelelor putem prelua datele din baza de date si le putem folosi in programe.

Aceasta separare a proiectelor in 3 permite lucrul in echipa al programatorilor. Spre exemplu, de partea de vederi se ocupa de obicei programatorii de front-end. De partea de modele si de controlere se ocupa, in schimb programatorii de back-end.

Aceasta separare poate fi facuta si la nivelul front-end prin programe de javascript cum ar fi angularjs.Angularjs permite apeluri asemanatoare cu ajax-ul intre paginile de internet si controlerele interfetei.

Pentru partea de vederi foarte multi programatori utilizeaza bootstrap-uri. Acestea reprezinta o facilitate din punct de vedere grafic, insa limiteaza posibilitate utilizatorului de a dezvolta interfata grafica la lucrurile oferite de bootstrap. Totodata, fiind un cod scris de alte persoane, reprezinta un risc din punct de vedere al securitatii. Pot exista sincope de cod care pot fi atacate de virusi.

Modelul de programare MVC este un model deosebit de practic si de util pentru integrarea in echipa a programatorilor care lucreaza la proiecte mari. El prezinta o serie de avantaje cum ar fi faptul ca asigura un grad crescut de siguranta utilizatorilor. Exista numeroase platforme de PHP care se ocupa cu cod structurat dupa modelul MVC.

Astfel de platforme sunt: Codeigniter, CakePHP sau Symfony. In general, principiul de programare MVC ramane neschimbat la toate cele 3 platforme de lucru, cu mici diferente.

Trebuie sa invatam si sa utilizam principiile programarii deoarece noile programe aparute vor folosi vechile principii.

 

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *