Te ajută să îşi faci prieteni, dar te poate lăsa şi fără slujbă. Aduce voturi în campania electorală, iar apoi scoate revoluţionarii în stradă. Unul dintre cei mai temuţi oameni ai planetei l-a numit ,,cea mai teribilă maşinărie de spionaj inventată vreodată”. Te-ai întrebat vreodată ce pericole se ascund în spatele Facebook?<
„Am întâlnit destul de mulţi angajatori care verifică prezenţa online a unor candidaţi, în special când vorbim de anumite poziţii, de tip imagine, marketing”, a declarat Adrian Bobocea, senior consultant resurse umane.
Profilul tău poate înlocui şi testul de personalitate de la interviu. De exemplu ce angajatorii au respins un designer care şi-a postat opera pe contul de Facebook.
„Lucrările lui erau de o natură total negativistă, nu vedeau trăsături de personalitate comune cu valorile companiei”, a mai spus Bobocea.
Şi politicienii apelează la Facebook pentru a obţine o funcţie. Dar opozanţii nu dorm. Conturile false pot strânge chiar mai mulţi fani.
Facebook nu aduce doar voturi. Ci poate răsturna un regim. Revoluţiile din Egipt şi Tunisia arată cum poţi alunga un dictator cu un cont de socializare. În unele state arabe, Facebook a fost interzis. În România, politicienii au tras, până acum, doar foloasele.
„Au fost astfel de situaţii în care Twitter şi Facebook ne-au ajutat. Gândiţi-vă că au fost tot felul de evenimente electorale care presupuneau ca oamenii să iasă în stradă. Am făcut asta în 2009 şi în 2004”, a povestit Felix Tătaru, consultant politic.
Dacă te-ar întreba cineva pe stradă cum te cheamă, câţi ani ai şi cine sunt prietenii tăi, i-ai răspunde? Cu siguranţă nu. În schimb, oferi aceste informaţii benevol pe Facebook. Care este concluzia unuia dintre cei mai temuţi oameni ai planetei?
„Facebook, mai ales, este cea mai înfricoşătoare maşinărie de spionat care a fost inventată vreodată. Aici avem cea mai largă bază de date despre oameni, despre relaţiile lor”, este de părere Julien Assange, fondator Wikileaks.
[…] Pericolele din spatele contului de Facebook […]