imagine nasa

Una din cele mai faimoase fotografii realizate de catre cei de la NASA cu ajutorul telescopului Spatial Hubble reprezinta trei piloni spectaculosi de praf, „agatati” in spatiu, care se afla la peste 6500 de ani- lumina distanta.

In prezent insa, dispunem de o noua versiune a acestei scene. Aceiasi nori, aceleasi stele, aceeasi incadrare, fotografia fiind realizata la aproape 20 de ani mai tarziu fata de prima publicatie a NASA. Insa, s-a schimbat oare ceva? Versiunea mai noua are o tenta mai albastra- ceea ce este o alegere a editorului, dar orice altceva, inclusiv acele manunchiuri mici de praf din varfurile stalpilor, au ramas la fel. Dungile, lacunele, marginile, formele, umbrele? Toate au ramas exact la fel.

La ce ne-am fi gandit? Au trecut aproape 20 de ani de cand pamantenii au realizat prima fotografie a aceluiasi loc. Vorbim despre structuri enorme. Este nevoie de cinci ani pentru ca un fascicul de lumina sa strabata dintr-un capat intr-altul un astfel de nor, iar la aceasta scara, 20 de ani pe Pamant inseamna numai o secunda in cosmos. Acesti nori sunt atat de mari si timpul atat de scurt incat, evident, nu va fi nimic de vazut.

Insa, cu toate acestea, NASA face o dezvaluire. Este o schimbare atat de subtila, incat oamenii de rand nu ar fi observat-o niciodata fara ajutorul unui specialist. Astfel, Paul Scowen, un astrolog ne spune care este diferenta dintre cele doua imagini, luate la 20 de ani diferenta.

60 miliarde mile mai tarziu

In fotografie, schimbarea neinsemnata consta in calatoria luminii, care pentru noi arata ca fiind numai o fractiune de secunda. Oamenii de stiinta de la NASA sustin ca modificarea consta in aproape 450.000 de mile pe ora. Astfel ca, in perioada care a trecut intre cele doua fotografii, timpul a fost „intins mai departe in spatiu, cu peste 60 de miliarde de mile.” Cei de la NASA sustin ca fasciculul de lumina ar putea fi un curent de plasma enorm, care ar fi aruncat de catre un sistem solar baby, in incercarea de a se dezvolta.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *