www.greentek.eu/ro/

Cu totii cunoastem acel moment neplacut cand se arde un bec, cand explodeaza un neon, cand ramanem pe intuneric si orbecaim prin casa sau pe casa scarii. La fel sta situatia si in scara apartamentului in care locuim sau chiar la casa: in momentul in care se arde un bec si este intuneric bezna incepem sa orbecaim dupa cheie, sonerie etc. Asta e, becurile au o durata de viata limitata. Pana cand afli, daca nu ai aflat deja, de o tehnologie noua. Relativ noua, pentru ca exista de ceva vreme pe piata, insa abia acum incep sa realizeze si romanii ca aceasta tehnologie este mult mai eficienta in ceea ce priveste iluminatul.

Este vorba de tehnologia LED. Iluminatul cu led este o solutie la foarte mare cautare in momentul de fata. Avantajele pe care le prezinta fata de sursele de iluminat traditionale sunt net superioare. Clasicul bec cu filament inventat de Edison, tubul fluorescent – neonul sau alte tipuri de becuri cu halogen devin, incet-incet, depasite. Noua tehnologie este mult mai eficienta din mai multe puncte de vedere.

Economia de energie este primul aspect vizat. Cautam sa economisim, pentru ca facturile parca cresc de la o luna la alta. Gama variata de becuri cu led ieftine are o eficienta cu pana la 90% mai mare fata de lampile incandescente, cu aproximativ 85% mai mare comparativ cu lampile cu halogen si circa 55% mai multa economie fata de lampile fluorescente. In plus, fluxul luminos este directionat exact acolo unde este nevoie, spre deosebire de lumina dispersata oferita de alte surse decat cele bazate pe leduri.

Durata de viata este de asemenea considerabil mai mare in cazul surselor de iluminat cu led. Un simplu bec cu led, care are exact aceeasi forma si acelasi fasung ca si un bec cu incandescenta, are o durata de utilizare mult mai mare. Un bec cu incandescenta are o durata medie de utilizare de aproximativ 750 ore, in timp ce un bec cu led poate rezista pana la 40.000 sau chiar 70.000 ore. Costurile de inlocuire sunt astfel mult reduse, iar intretinerea pe parcursul intregii durate de functionare este de asemenea foarte redusa.

Dimensiunile compacte ale ledurilor le fac de asemenea sa fie solutii potrivite indiferent de aplicatie. Fie ca e vorba de parcari, garaje, tavane sau locuri unde iluminatul cu surse traditionale este incomod, ledurile sunt varianta optima. Acesta este si cazul spoturilor si benzilor cu led ce pot fi aplicate foarte usor pentru a ilumina zone altfel inaccesibile.

Un alt lucru ce recomanda pentru orice locuinta iluminatul cu led este durabilitatea. Becurile cu led, pe langa durata extinsa de functionare, au si o rezistenta sporita la socuri, vibratii sau temperaturi extreme. Bulbul de sticla al unui bec cu incandescenta se poate sparge foarte usor, la fel si un neon. In cazul unui led durabilitatea este insa un avantaj.

Poate ca pretul putin mai ridicat ar putea fi considerat de unii un dezavantaj. Nu mai poate fi vorba insa de costuri prea ridicate cand durata de utilizare indelungata si intretinerea minima necesara asigura o recuperare a investitiei pe termen lung. Pentru toate aceste motive becurile cu led sunt solutia optima pentru iluminat indiferent de situatie.

De admin

2 comentarii la „Iluminatul cu led – solutia pentru orice casa”
  1. Din fericire, pentru becurile cu LED se preconizeaza in viitorul apropiat costuri tot mai mici de productie si implicit si preturile acestora vor scadea, lucru foarte important pentru consumatorii casnici, care sunt mai „seinsibili” la costurile pe care implica aceste becuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *