fotografie

Daca ar fi sa ne intoarcem inapoi in vremurile in care nu exista fotografie digitala, vom gasi fotografi care la inceputuri invatau sa capteze instantaneele, le developau in camera obscura si obtineau cadre alb-negru care impresioneaza inca si astazi. Iata in continuare cateva beneficii de a incepe cu fotografia alb-negru, chiar si cu o camera digitala.

Cand ai de invatat ceva, incepi cu inceputul. Cand faci scoala de soferi, inveti sa conduci pe o masina mai putin performanta, nu incepi direct cu un Ferrari. La fel sta situatia si in arta fotografica. Trebuie sa incepi cu ceea ce este mai simplu, sa inveti sa stapanesti elementele si lucrurile de baza, pentru ca mai apoi sa evoluezi si sa te perfectionezi.

Fotografia alb-negru de invata sa vizualizezi. Lasand la o parte toata culoarea, trebuie sa te straduiesti mai mult pentru a crea acele fotografii impresionante. Un apus de soare imortalizat in peisajul unei plaje tropicale este un instantaneu extraordinar in culori, insa in alb-negru nu mai are acelasi farmec decat daca se gaseste acel subiect de fotografiat care sa se potriveasca in cadru. Astfel te gandesti mult mai bine despre ceea ce vrei sa fotografiezi, iar aceasta pre-vizualizare este una din abilitatile pe care orice fotograf trebuie sa o invete.

Compozitia si formele devin mult mai importante. Fara culoare, compozitia si formele sunt lucrurile esentiale ce compun o fotografie buna. A invata sa vezi formele intr-un mod abstract te va ajuta sa compui mult mai bine cadrele, sa asezi subiectii de fotografiat cat mai eficient. Fotografii care au inceput cu fotografia alb-negru tind astfel sa devina experti in ceea ce priveste compozitia.

Odata ce ai inceput sa stapanesti tot mai bine aceste elemente de baza, vei reusi sa te perfectionezi tot mai mult in ceea ce inseamna arta fotografica. Poti incepe apoi sa experimentezi si cu fotografia color, poti incerca aparatura performanta, lentile diferite de calitate tot mai buna, insa pentru inceput trebuie sa te limitezi la lucrurile de baza. A invata ceva este intr-un fel similar cu constructia unei case: fara o temelie solida, totul se naruie dupa un timp. Astfel daca incepi in fotografie cu partea de alb-negru vei avea acea fundatie ce te va ajuta sa progresezi.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *