Un antreprenor poate fi considerat similar cu capitanul unei nave. Trebuie sa detina calitati de lider, trebuie sa stie cum sa ii motiveze pe ceilalti si trebuie sa aiba si abilitatea de multitasking. Care sunt insa abilitatile care il diferentiaza de un angajat vedem in continuare.
In principal, distinctia de baza intre un antreprenor si un angajat sta in atitudinea si abordarea pe care o are legat de diverse aspecte. O lege de baza a economiei spune ca profitul este recompensa asumarii unui risc. Viata este nesigura in toate aspectele sale, dar exista cativa oameni care indraznesc sa iasa din zona de confort si sa riste pentru a castiga.
Pentru a-ti putea dezvolta o gandire de antreprenor trebuie sa iti pastrezi mintea deschisa si sa nu te gandesti la piedicile pe care le poti intalni in cale. O analiza a modului de gandire al angajatului comparata cu modul de gandire al unui antreprenor scoate in evidenta cateva diferente.
Un angajat cauta stabilitate si securitate la locul de munca, fiind dispus de prea putine ori sa isi asume riscuri. La polul opus sta antreprenorul: acesta stabileste intregul curs al organizatiei sau companiei. El ia deciziile si isi asuma uneori mari riscuri financiare pentru a obtine castigurile asteptate.
Angajatul dezvolta abilitati de socializare pentru a-si imbunatati experienta. Antreprenorul nu are timp de asta, pentru ca trebuie sa isi puna in valoare si alte abilitati. Asta nu inseamna ca va fi anti-social, ci ca nu se va specializa in socializare. La acest nivel are nevoie doar de abilitatile de interactionare cu angajatii, colaboratorii si alte terte persoane.
Ca mod de gandire apar diferente si mai mari: angajatul urmeaza procedurile si rareori vine cu idei inovative – face asta doar cand i se cere. Antreprenorul are tot timpul mintea deschisa pentru nou si cauta oportunitati de dezvoltare prin folosirea eficienta a resurselor.
In ceea ce priveste viziunea, angajatii se pliaza pe cea oferita de antreprenor, precum marinarii se lasa ghidati de ordinele capitanului. Un antreprenor poate sa aiba o viziune si o perspectiva care angajatului ii lipseste – prevede trendul pietei, studiaza evolutiile si incearca sa foloseasca totul spre beneficiul intregii organizatii.
Un antreprenor nu este doar un om de afaceri – in parte este si contabil, in parte este si manager, in parte sustine si angajatii. Cu toate aceste diferente intre un antreprenor si un angajat, ambele parti sunt interdependente si nu ar putea exista una fara cealalta. La fel cum o echipa lucreaza haotic daca nu are un sef sau un scop definit, nici o idee mareata a antreprenorului nu poate fi pusa in practica fara munca unei echipe care sa asigure asta.