Benzile VHS sunt un real inconvenient in lumea digitala de astazi. Multi dintre voi probabil mai au casete VHS (vechile casete video) sau casete cu diverse inregistrari realizate cu ajutorul camerelor video la care nu ati renunta pentru nimic in lume. Acest articol va prezinta 2 modalitati prin care se poate transfera continutul unei benzi VHS pe suport digital DVD:

Solutia 1:

Prima solutie este folosirea unui DVD recorder. Avantajul acestuiua este ca poate fi utilizat fara ajutorul PC-ului. La un DVD recorder se poate lega atat camera video portabila cat si un VHS player sau un DVD player.

Dejavantajul DVD recorder-ului este ca nu poate copia continutul unei casete video VHS protejata prin copyright.

Pasii ce trebuie urmati:

1. Conectati DVD recorderul la sursa video care poate fi o camera video portabila sau un player VHS. Folositi cablul S-video pentru o calitate mai buna iar in cazurile in care nu e posibil folosirea acestuia se poate folosi si cablul audio-video RCA.

2. Introduceti discul in DVD recorder. Majoritatea lor suporta atat DVD-R, DVD-RW cat si DVD+R, DVD+RW. Avantajul DVD-R si DVD-RW este ca sunt compatibile cu DVD playerele mai vechi. Daca folositi DVD-RW sau DVD+RW aveti grija sa fie formatat in prealabil.

3. Setati playerul VHS sa capteze informatia de pe portul folosit (S-Video sau RCA).

4. Pozitionati banda VHS la inceput.

5. Porniti DVD recorderul dupa care banda VHS. Aveti grija sa nu pierdeti inceputul pornind banda inaintea DVD recorderului.

6. Aveti griza ca la finalul benzii VHS sa opriti DVD recorderul pentru a nu inregistra paraziti la finalul inregistrarii.

7. Puteti schimba banda pentru a inregistra din mai multe surse.

8. Finalizarea inregistrarii. Acest pas necesita mai multe actiuni. Un DVD nu poate fi rulat pe un DVD player standard daca nu este finalizat corespunzator. Pentru aceasta urmariti instructiunile din manualul DVD recordeului. Pentru finalizare trebuie definit cel putin un capitol si anume cel de incheiere. Se pot defini mai multe capitole in timpul inregistrari carora li se pot asocia si etichete ce pot fi citite de DVD player ulterior. Pentru a defini un capitol este suficient sa apasati un buton de pe telecomanda in momentul in care doriti sa inchideti capitolul (urmariti instrtuctiunile din manualul DVD recorderului). Dupa terminarea acestor operatii DVD recorderul va crea automat un meniu de unde puteti selecta si vizualiza capitolele.

Solutia 2:

A doua solutie o reprezinta folosirea unei placi de captura. Aceasta metoda permite editari mult mai complexe ale inregistrarii. Placile de captura includ de cele mai multe ori si functia de TV Tuner. Aceste placi permit copierea si a continutului protejat prin copyright. Dezavantajul major al acestora este calitatea nu tocmai exceptionala a inregistrarii. Acestea convertesc semnalul analog in semnal digital dupa care il comprima. Aceste procese duc de cele mai multe ori la o calitate slaba a inregistrarii. Pentru a diminua acest efect este recomandat a se folosi placa cu setarile de calitate la maxim. Acest lucru presupune sa aveti un HDD suficient de incapator intrucat unele inregistrari pot ajunge la marimi de ordinul GB. De asemeni este nevoie si de un DVD writer pentru a scrie DVD-ul.

Pasii ce trebuie urmati:

1. Configurati placa de captura urmand instructiunile din sectiunea de Help a softului placii.

2. Conectati camera portabila VHS sau playerul VHS la placa de captura prin portul S-Video sau prin portul audio-video RCA. Cablul coaxial este de preferat ca si solutie de criza si doar daca nu se poate altfel.

3. Faceti o inregistrare scurta pentru a face eventualele reglaje la conexiune sau la setarile placii.

4. Cand aveti totul setat porniti banda VHS. Opriti procesul de inregistrare cand se termina banda.

5. Puteti edita filmuletele, eventual sa setati nivelul sonorului, luminozitatea etc. Pentru aceasta puteti utiliza utilitare precum VirtualDubMod.

6. Scrieti fisierul AVI pe DVD.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *