Daca locuiesti intr-un oras, probabil ca nu iti faci prea mari probleme legate de furnizarea apei. Exista sistemele centralizate sau particulare care ofera apa curenta chiar si in localitati incadrate ca sate. La fiecare persoana din cartier ajunge astfel apa atat de necesara. Daca te deplasezi insa in afara orasului situatia se schimba putin.
Chiar daca principiul de functionare ramane acelasi, racordurile si tevile sunt similare, casele din afara mediului urban au alimentare cu apa individuala de obicei. Fiecare locuinta are o fantana din care se alimenteaza cu apa. Mai mult decat atat, exista la fiecare locuinta si sisteme electromecanice pentru ca apa sa poata fi adusa din fantana in casa. La baza oricarui astfel de sistem sta o pompa de apa.
In unele zone situatia este destul de simpla. Panza freatica este la suprafata si fantana ce va oferi apa curenta nu va trebui sa fie foarte adanca. Astfel este si mai usor sa aduci apa din fantana sau put in casa. In alte cazuri insa, adancimea fantanilor impune solutii mai eficiente pentru ca apa sa fie adusa in locuinta la debitul si presiunea dorita. Aceasta bariera a adancimii este depasita cu succes de pompele de apa, cunoscute si sub numele de pompe submersibile.
Indiferent de tipul de sistem ales pentru alimentarea locuintei cu apa, principiul de functionare este acelasi. Pompa nu functioneaza in continuu, altfel ar exista o nevoie constanta de reparatii pompe apa. Motoarele electrice ale acestora ar ceda mult prea repede, neputand face fata suprasolicitarii. Pentru a oferi presiune constanta in intreaga instalatie, pompa aduce apa intr-un rezervor sub presiune, iar aceasta presiune din rezervor ajuta la transportul apei in intreaga instalatie din locuinta.
Pe masura ce apa este utilizata in casa, presiunea din rezervor scade, iar pompa se activeaza din nou si ciclul se reia. Problemele ce pot sa apara pot sa necesite reparatii pompe apa destul de costisitoare. In majoritatea cazurilor sistemul electric al pompei este afectat, caz in care pompa se opreste cu totul. Fie ca e vorba de un scurtcircuit datorat umiditatii si neizolarii corespunzatoare, fie motorul electric al pompei nu face fata, oricare ar fi cauza, defectiunea pompei de apa provoaca un real disconfort. Se impune astfel orice tip de reparatie a pompei de apa, daca este posibila. Trebuie verificat astfel tot, de la instalatia electrica a pompei pana la motorul de care este actionata – acest lucru poate fi facut fie pe cont propriu, fie apeland la un specialist care va gasi problema si o va rezolva.