Programare Tutoriale IT

Ce este C si C++ ?

Este un limbaj de programare elaborat de Dennis M. Ritchie la Bell Laboratories in 1972. A primit acest nume deoarece a urmat unui limbaj de programare numit B. Desi multi il considera mai mult un limbaj de asamblare independent de masina decit un limbaj de nivel inalt, legatura sa strinsa cu sistemul de operare UNIX, raspindirea de care se bucura si standardizarea sa de catre ANSI (American National Standards Institute) au facut ca el sa se apropie cel mai mult, probabil, de obiectivul unui limbaj de programare standard pe piata microcalculatoarelor si a statiilor de lucru.

C este un limbaj compilat care contine un mic set de functii incorporate, dependente de masina. Celelalte functii sunt independente de masina si sunt incluse in librarii accesibil din programe. Programele scrise in C sunt alcatuite din una sau mai multe functii definite de programator; astfel, C este un limbaj de programare structurat.

C este un limbaj de programare popular, utilizat de multe ori pentru a scrie compilatoare si sisteme de operare. Aproape toate aplicatiile proiectate pentru a usura comunicatiile pe Internet sunt scrise in C. Intr-adevar, atit sistemul de operare UNIX (care este structura de baza a Internetului), cit si TCP/IP (suita de protocoale folosita pentru transportul datelor pe Internet) au fost dezvoltate in C. Nu este nici o exagerare sa spunem ca, daca limbajul C nu ar fi aparut, nu ar fi aparut nici Internetul, asa cum il stim acum.

Pentru majoritatea utilizatorilor fara inclinatii tehnice, limbajele de programare reprezinta lucruri complexe si ciudate. Totusi, limbajele de programare (si programatorii) sunt insasi instrumente cu ajutorul carora se construiesc programele de calculatoare (cunoscute de obicei sub numele de aplicatii). Poate veti gasi interesant sa aflati ca, daca folositi un calculator personal sau o statie de lucru, mai mult de jumatate dintre aplicatiile utilizate au fost scrise in C. (Acest lucru este adevarat pentru toate platformele larg raspindite, inclusiv Macintosh).

In acest articol, doresc sa discut pe scurt despre C si sa aduc un omagiu celor care au ajutat la dezvoltarea sa. Aceste persoane, impreuna cu Paul Baran, Ken Thompson si citiva altii, sunt „bunicii” Internetului. C a fost creat la inceputul anilor ’70 de Dennis M. Richie si Brain W. Kernighan. Acestia sunt responsabili pentru majoritatea tehnicilor avansate care au dus la formarea Internetului modern.

C a fost de-a lungul anilor pentru a crea toate tipurile de programe pentru o gama larga de platforme. Multe aplicatii Microsoft Windows au fost scrise in C. In mod asemanator, asa cum voi explica mai tirziu in acest capitol, aproape toate utilitarele UNIX de baza sunt scrise in C.

Pentru a genera programe scrise in C, trebuie sa aveti un compilator C. Compilatoarele C sunt disponibile pentru majoritatea platformelor. Unele dintre acestea sunt produse comerciale, iar altele sunt gratuite.

Un avantaj principal al limbajului C este acela ca este mai mic decit multe alte limbaje de programare. O persoana cu pregatire medie poate invata C intr-o perioada de timp rezonabila. Un alt avantaj este acela ca C a devenit acum un standard national. Astfel, un programator poate invata C si apoi isi poate aplica cunostintele pe orice platforma, oriunde in tara (N.T. Chiar si oriunde in lume…)

Limbajul C are o legatura directa cu dezvoltarea Internetului. Asa cum am explicat, majoritatea implementarilor moderne de TCP/IP sunt scrise in C, iar acest set de protocoale sta la baza transportului de date pe Internet. Mai mult, limbajul C a fost folosit la scrierea sistemului de operare UNIX, care a reprezentat, de multi ani, cel mai folosit sistem de operare in Internet.

C are si alte avantaje: unul dintre ele este portabilitatea. Poate ati mai intilnit pe Internet texte care anunta ca un program sau altul a fost portat pe un alt sistem de operare sau pe alta platforma si probabil ca multi dintre dumneavoastra nu stiu exact intelesul acestui termen.Portabilitatea se refera la capacitatea unui program de a fi reconstruit pentru a functiona pe o alta platforma decit cea pentru care a fost initial construit (de exemplu, posibilitatea de a lua un program scris pentru Microsoft Windows si a-l porta pe o platforma Macintosh).

Acest aspect al portabilitatii este foarte important, mai ales intr-un mediu cum este Internetul, deoarece in Internet functioneaza mai multe tipuri de sisteme. Pentru ca un programator sa poata functiona oriunde in retea, acesta trebuie sa se poata adapta usor pe toate platformele.

Spre deosebire de programarea in alte limbaje, codul C este foarte portabil. Ginditi-va de exemplu la Visual Basic. Visual Basic este un minunat instrument pentru dezvoltare rapida de aplicatii (N.T. RAD – Rapid Application Development), cu care se pot construi programe ce ruleaza pe orice platforma Microsoft.

Totusi, cam aceasta este tot ceea ce poate sa faca. Nu puteti lua codul sursa al unei aplicatii VB …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *