Deoarece in ultimii ani lumea a inceput sa foloseasca din ce in ce mai mult Internetul pentru a se documenta si pentru a alege diverse produse si servicii, din ce in ce mai multe firme si persoane au inceput sa constientizeze importanta detinerii unui site de prezentare prin intermediul caruia sa-si faca cunoscute serviciile si produsele oferite. Acum exista foarte multe platforme gratuite pentru dezvoltarea de site-uri foarte complexe, cu design atractiv si functionalitati multiple, insa inainte de a va face site-ul, aveti nevoie de o firma care sa vi-l gazduiasca.

Momentan, la noi in Romania sunt cateva zeci de firme de hosting, care ofera servicii de gazduire, cu preturi incepand de la 1 euro lunar (sunt care ofera chiar si gazduire gratuita, insa nu va recomand), cu diferite facilitati si servicii. Si, din cauza faptului ca sunt atat de multe firme de gazduire, este destul de greu de ales cea mai potrivita firma de hosting pentru site-ul dumneavoastra. In cele ce urmeaza voi incerca sa va ofer cateva sfaturi, vorbind din experienta proprie.

Caracteristicile unui pachet de gazduire

Inainte de a trece mai departe, as dori mai intai sa prezint care sunt, in opinia mea, cele mai importante caracteristici ale unui pachet de hosting, caracteristici in functie de care sa va alegeti pachetul potrivit pentru necesitatile dumneavoastra.

 • Spatiu pe disc – reprezinta cantitatea de fisiere pe care le puteti stoca pe serverul respectiv, fisiere necesare pentru functionarea site-ului.
 • Trafic lunar – cantitatea de informatii care va fi descarcata prin accesarea site-ului de catre vizitatori. De exemplu, daca aveti o pagina care cu tot cu text si poze are 200 de KB, la fiecare accesare a paginii, veti folosi 200 de KB din traficul total lunar.
 • Numarul de baze de date – este foarte important daca planuiti sa porniti un site ceva mai complex, nu doar un simplu site de prezentare. Cu cat site-ul este mai complex, cu atat mai mult cresc sansele sa aveti nevoie de mai multe baze de date.
 • Domenii Addon – acesta reprezinta numarul de alte domenii pe care le puteti gazdui in contul respectiv, pe langa domeniul principal pentru care ati achizitionat gazduirea.
 • IP dedicat – in mod normal, pentru un site de prezentare sau pentru un blog simplu, nu aveti nevoie de IP dedicat, insa daca planuiti sa porniti un site ceva mai complex, eventual un magazin online cu mii de produse, in care sunteti hotarat sa investiti bani seriosi in optimizare SEO si promovare, atunci ar fi bine sa va luati un IP dedicat.
 • Numarul de adrese de email – in functie de tipul site-ului, este posibil sa va fie suficiente 2 adrese de mail, sau daca este un site complex, un portal, cu mai multe functionalitati, de care se ocupa mai multe persoane, sau mai multe departamente, puteti avea nevoie de cateva zeci de conturi de email.
 • Backup automat – sunt unele firme de hosting care fac backup zilnic al site-urilor, unele facand backup-uri chiar si la intervale de 6 ore. Acest lucru poate fi destul de util in unele cazuri, chiar daca este recomandat sa faceti si dumneavoastra manual backup al site-ului pe calculatorul dumneavoastra.
 • Numar de subdomenii – Acesta este important doar daca doriti sa creati cate un subdomeniu separat pentru anumite sectiuni mari ale site-ului, de exemplu pentru blog, care poate fi pe un subdomeniu de genul blog.site.ro, sau pentru un forum de discutii sau un wiki eventual. In functie de site, 5-10 subdomenii pot fi destule.
 • Conturi FTP – personal, consider ca 2 conturi sunt suficiente. Daca dumneavoastra sunteti singura persoana care se ocupa de dezvoltarea site-ului, sau eventual nu aveti decat un singur webmaster, atunci 1 cont FTP este suficient. Nu am folosit niciodata mai mult de 2 conturi FTP, de aceea acesta nu reprezinta un criteriu important pentru mine
 • Script pentru instalarea de CMS-uri sau alte platforme – marea parte a firmelor de hosting ofera astfel de scripturi care va ajuta sa instalati cu numai cateva click-uri CMS-uri sau platforme pentru e-commerce, forumuri, portaluri si altele. Sincer, un astfel de script va poate scuti foarte mult timp la instalarea site-ului.
 • Pe langa toate aceste caracteristici, mai sunt si altele, care insa sunt comune tuturor pachetelor de gazduire (de obicei), si anume email forwarding, spam protection, script pentru analiza statisticilor cu privire la trafic si altele.

Ce fel de site vreti sa realizati?

Acum, dupa ce stiti cam care sunt principalele caracteristici ale pachetelor de gazduire, nu mai ramane decat sa vedem cam cum s-ar putea alege acestea in functie de site-ul pe care doriti sa-l realizati. Insa, pentru a nu face acest articol prea lung, m-am gandit sa discutam despre asta intr-un articol viitor.

 

Sursa : sfaturi.org

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *