Exista o serie de concepte diferite atunci cand vine vorba de turismul spatial, cel mai semnificativ concept fiind acela ca astfel de turism nici nu exista inca. De fapt, acesta a existat in jurul anului 2001, cand Dennis Tito a primit o oferta de 25,6 milioane de dolari pentru a se alatura misiunii Agentiei Spatiale a Rusiei- ISS EP-1. Omul de stiinta de la NASA, care a devenit ulterior antreprenor, a petrecut aproape opt zile orbitand Pamantul.
Un alt concept gresit este acela ca Richard Branson’s Virgin Galactic este singura companie care ofera o calatorie extraterestra. De fapt, exista o multime de companii de turism care lucreaza la dezvoltarea unei diversitati turistice in ceea ce priveste excursiile extraterestre. Vestea buna este ca oamenii vor putea calatori in spatiu pentru o suma mai mica de 75,000 de dolari. Vestea rea insa este ca, se vor adauga cate 250 de dolari pentru fiecare minut petrecut in spatiu- si asta fara sa se ia in considerare faptul ca exista anumite pericole inevitabile care ar putea avea loc.
Trei niveluri de spatiu
Calatoria in spatiu ar putea fi impartita in trei diviziuni: orbitala, sub orbitala si ceea ce ar putea fi numita sub-suborbitala. Calatoria sub-suborbitala implica zborul la aproape 30 de kilometri deasupra Pamantului, intr-o nava atasata unui balon cu aer cald. Zborul spatial suborbital implica calatoria la cel putin 100 de kilometri fata de nivelul marii- acesta este si locul de unde se crede ca spatiul incepe; iar zborul spatial orbital implica o calatorie in spatiu, la o altitudine suficienta astfel incat sa poata fi orbitat Pamantul.
Compania Virgin Galactic a planuit deja zboruri suborbitale, care dureaza aproximativ 2,5 ore si care ajung la o suma de 250.000 de dolari. Dar, in urma accidentului SpaceShipTwo din octombrie a anului trecut din cadrul companiei, Virgin Galactic si-a amanat acest plan, asa ca nu se stie deocamdata cand va putea fi permis acest zbor.