Un CD-R poate fi scris într-o singură sesiune sau în mai multe sesiuni. În primul caz, după scriere, CD-ul este declarat închis, nu se mai poate scrie ulterior informaţie pe el. În al doilea caz, se mai poate scrie informaţie pe CD şi ulterior.

Un CD conţine următoarele zone:

  • zona de calibrare a puterii; este prezentă numai pe discurile inscriptibile (CD-R/RW) şi este utilizată numai de unităţile de înregistrare pentru a determina puterea laserului necesară pentru a efectua o ardere optimă.
  • zona de memorare a programelor; se găseşte numai pe discurile inscriptibile, conţine temporar cuprinsul discului, până la închiderea sesiunii de înregistrare; după ce sesiunea este închisă, informaţiile sunt scrise în zona de introducere.
  • zona de introducere (lead-in) ocupă aproximativ 9,2 MB. Conţine cuprinsul discului sau al sesiunii: adresele de start şi lungimile tuturor pistelor (muzică sau date). De asemenea de aici rezultă dacă discul este de tip audio sau cu date. Aici se indică dacă discul este de tip multisesiune, şi care este următoarea adresă la care se poate scrie pe disc (dacă discul nu este închis).
  • zona de date
  • zona de încheiere (lead-out). Prima zonă de încheiere (sau singura, dacă este o înregistrare cu o singură sesiune), ocupă 13,8 MB. Dacă discul este multisesiune, orice zonă de închidere care urmează ocupă 4,6 MB. În această zonă nu sunt înscrise date, ea este un simplu marcator.

Un CD multisesiune are mai mai multe sesiuni, fiecare sesiune individuală conţinând o zonă de introducere şi una de încheiere, între care există zona de date. Înregistrarea cu o singură sesiune se mai numeşte Disc-at-Once. Zona de introducere, zona de date şi zona de încheiere sunt scrise într-o singură operaţiune fără ca laserul să se oprească. După aceea, discul este închis (Finalize Disc), adică zona de introducere nu precizează următoarea adresă pe care să se scrie. Aceasta înseamnă că nu se mai poate scrie nici un fel de dată pe disc.

În cazul scrierii multisesiune, fiecare sesiune trebuie închisă înainte de a scrie  din nou pe disc (de a începe o nouă sesiune). Există două metode: Track at Once  (fiecare pistă este scrisă individual, până la închiderea sesiunii) şi Packet Writing (mai  multe scrieri în cadrul unei piste). Dacă discul este de tip CD-R, se pot realiza şi  suprascrieri de fişiere, dar vechiul fişier rămâne pe disc. Spaţiul respectiv nu mai  poate fi utilizat. Sistemul de fişiere nu mai ştie practic nimic despre vechiul fişier.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *